پازل کاهش نفوذ جمهوری اسلامی تکمیل می‌شود؛ بریتانیا زیرساخت آب‌ و برق عراق را احیا می‌کند

این توافق شامل پروژه‌های بزرگ زیرساختی به رهبری بریتانیا از جمله پاکسازی مین‌های باقی‌مانده در عراق پس از دهه‌ها جنگ، بهبود سیستم‌های آب و فاضلاب و نمک‌زدایی آب در مناطقی مانند جنوب بصره، و اتصال شبکه‌های برق عراق و عربستان است

دیدار سودانی و استارمر در لندن-خبرگزاری فرانسه

محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق روز سه‌شنبه با همتای بریتانیایی خود، کی‌یر استارمر، دیدار کرد و یک بسته تجاری و سرمایه‌گذاری به ارزش ۱۲.۳ میلیارد پوند (حدود ۱۵ میلیارد دلار) به‌دست آورد که رقم آن بیش از ۱۰ برابر ارزش کل تجارت دوجانبه بریتانیا و عراق در سال گذشته است. این بسته که شامل کمک بریتانیا به زیرساخت‌های فرسوده آب و برق عراق، کمک‌های دفاعی و بازسازی پایگاه هوایی القیاره و سرمایه‌گذاری بریتیش پترولیوم، شرکت‌ بزرگ نفتی بریتانیا در عراق از آن جهت می‌تواند برای جمهوری اسلامی حائز اهمیت باشد که هم‌اکنون تلاش‌های چندجانبه‌ای برای کاهش نفوذ تهران در عراق در جریان است.

در حال حاضر، حماس و حزب‌الله، نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در غزه و لبنان به شدت ضعیف شده‌اند و رژیم اسد سقوط کرده است. اکنون افزون بر اظهارات اخیر برخی مقامات لبنان و سوریه درباره اینکه جمهوری اسلامی به‌زودی کارت عراق را نیز واگذار خواهد کرد، گزارش‌ها حاکی از هشدار مقامات دولت بایدن و نمایندگان دولت دوم ترامپ به دولت عراق برای کنترل نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در این کشور است. عراق به واردات انرژی از ایران وابسته است و بخش عمده‌ای از تامین برق این کشور به کمک جمهوری اسلامی انجام می‌شود و همین نکته زمینه را برای مانور گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی در عراق هموارتر کرده است.

اما اکنون سودانی که اخیرا با علی خامنه‌ای در تهران ملاقات کرده بود، در سفر به بریتانیا، ضمن دیدار با شاه چارلز سوم، قول‌های مساعدی درباره موضوعاتی مانند امنیت، مهاجرت و زیرساخت‌ها نیز به دست آورده و دو طرف بر سر ایجاد یک «رابطه راهبردی دفاعی» برای تعمیق همکاری‌ها توافق کردند. سودانی که در روند به قدرت رسیدن از حمایت‌‌های جمهوری اسلامی هم برخوردار بود، همچنین با روسای شرکت نفتی بزرگ بریتیش پترولیوم دیدار کرده است که به تازگی از سرمایه‌گذاری بلندمدت در عراق، کشوری غنی از نفت خبر داد.

گزارش‌ها حاکی از آن است که این توافق شامل پروژه‌های بزرگ زیرساختی به رهبری بریتانیا، از جمله پاکسازی مین‌های باقی‌مانده در عراق پس از دهه‌ها جنگ و ناآرامی، بهبود سیستم‌های آب و فاضلاب و نمک‌زدایی آب در مناطقی مانند جنوب بصره، و همچنین اتصال شبکه‌های برق عراق و عربستان است.

کمبود شدید آب آشامیدنی به دلیل خشکسالی، تغییرات اقلیمی و قطعی‌های مکرر برق، به‌ویژه در تابستان، از عوامل اصلی نارضایتی مردم عراق بوده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سفر سودانی به لندن، بیش از ۲۰ سال پس از مشارکت بریتانیا در حمله به عراق به رهبری ایالات متحده انجام شد.

در بیانیه مشترک بریتانیا و عراق پس از دیدار روز سه‌شنبه آمده است: «رهبران بار دیگر تعهد خود را به چشم‌انداز یک عراق مستقل و شکوفا از طریق یک شراکت جدید با تمرکز بر تجارت و سرمایه‌گذاری تایید کردند.»

این بیانیه می‌افزاید: «نخست‌وزیران یک توافقنامه تاریخی مشارکت و همکاری (PCA) را امضا کردند؛ معاهده‌ای گسترده در زمینه تجارت و همکاری استراتژیک، و بر سر یک بسته تجاری به ارزش حداکثر ۱۲.۳ میلیارد پوند توافق کردند.» 

به گزارش تایمز اسرائیل، این سفر سه‌روزه در شرایط پیچیده‌ای در خاورمیانه صورت می‌گیرد که تحت تاثیر جنگ غزه میان اسرائیل و حماس و همچنین آتش‌بس شکننده‌ای در لبنان بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان قرار دارد.

بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در هفته آینده و انتظارات درباره از سرگیری سیاست‌های سختگیرانه او علیه جمهوری اسلامی نیز بر جغرافیای سیاسی منطقه سایه افکنده است.

گزارش‌ها حاکی از آن است که استارمر و السودانی همچنین بر اصول بازگرداندن مهاجران غیرقانونی عراقی در بریتانیا توافق کردند.

این در حالی است که مهاجرت—چه قانونی و چه غیرقانونی—یک موضوع کلیدی برای استارمر است که با فشارهای داخلی برای کاهش ورود مهاجران روبه‌رو است.